Snídáme ho, oběd, večeře: Neodmyslitelná součást jídelníčku, ale o jeho vlivu na zdraví víme málo

Snídáme ho, oběd, večeře. Pečivo je neodmyslitelná součást našeho jídelníčku a přesto o něm a jeho vlivu na zdraví víme stále až překvapivě málo. Není divu, že prostě naletíte trikem, které na nás přichystali obchodníci i internet.

Nemusí se vařit, rychle nás zasytí a zachraňuje rodinné večeře, kdy se nám nechce vařit. Opravdu ale víme, co jíme? Zaměřil jsem se na čtyři nejrozšířenější mýty o pečivu, které maří naši cestu za zdravím i vysněnou postavou.

Mýtus č. 1: Cereální = celozrnné
Pokud hlídáte, co vkládáte do nákupního košíku a poctivě čtete údaje na etiketách potravin, pojem „cereální“ určitě nevidíte poprvé. Avšak nenechte se zmást – se slovem „celozrnný“ nemá, navzdory rozšířenému přesvědčení, společného vůbec nic. „Cereální“ je jen jiné označení pro jakýkoliv výrobek z mouky.

Celozrnné pečivo: Vyrábí se z celozrnné mouky. Pro její přípravu je potřeba celé obilné zrno a vůbec přitom nezáleží, zda jde o zrno žitné, pšeničné, nebo jiné. Celozrnné pečivo musí obsahovat alespoň 80% celozrnné mouky.

Vícezrnné pečivo: Minimálně z 5% obsahuje jiné obiloviny jako pšenici a žito (nejčastěji jde o luštěniny a olejniny). To, že je výrobek vícezrnný, rozhodně neznamená, že musí být i celozrnný.

Pšeničné pečivo: Klasické „bílé“. Rohlíky, běžný chléb, sladké koláče. Našemu tělu téměř nic nepřináší, v rámci zdravého jídelníčku ho proto pokud možno omezte.

Žitné pečivo: Má více vlákniny, vitamínů a minerálů jako pečivo pšeničné, tedy než klasické „bílé“.

Pšenično-žitné a žitno-pšeničné: Vyrábí se ze směsi pšeničné a žitné mouky. Pokud vám klasické žitné nebo celozrnné výrobky nechutnají, zkuste takové pečivo. Ale pozor – vybírejte raději pečivo s označením „žitno-pšeničné“, má větší podíl žitné mouky.

Grahamové pečivo: Vyrábí se z celozrnné mouky, jejíž součástí jsou i pomleté ​​otruby. Vyniká vysokým podílem vlákniny, účinně tak pomáhá pročistit naše střeva.

Mýtus č. 2: Co je tmavé, to je zdravé
Že bychom měli na talíř zařadit celozrnné pečivo, nám výživoví poradci říkají už léta. Avšak od teorie k praxi je dlouhá cesta. Skutečné celozrnné pečivo totiž v regálech obchodů často vůbec neznáme.

I když si mnoho lidí myslí, že „tmavé“ automaticky znamená i „zdravější“, ve skutečnosti výrobci většinu takzvaného tmavého pečiva pečou z obyčejné pšeničné mouky. Tmavší barvu přitom vytvářejí uměle: buď přimícháním části otrub nebo přidáním karamelu a melasy. Ačkoliv tmavé pečivo neobsahuje větší podíl zdraví prospěšných látek jako pečivo bílé, jeho energetická hodnota tak může být dokonce ještě vyšší.

Pokud nechcete starému triku s dobarvován znovu naletět, rada je jednoduchá: pečlivě kontrolujte údaje o složení pečiva a hledejte označení „celozrnné“, případně „žitné“.

Mýtus č. 3: celozrnného pečiva mohu sníst, kolik chci
Zařadili jste do svého jídelníčku celozrnné pečivo a to, jak vypadá obyčejný bílý rohlík, už si skoro nepamatujete. Přesto se vám nedaří zhubnout. V čem je problém? Řešení může být až překvapivě jednoduché – lze jej prostě jíte příliš.
Že je pečivo celozrnné, totiž ještě vůbec neznamená, že je i dietní. Naopak. Díky tomu, že do něj výrobci často přidávají sójové boby nebo nejrůznější semínka, může mít dokonce vyšší energetickou hodnotu než bílé pečivo. Jíst ho po kilech tedy rozhodně nedoporučujeme.

Dobrá zpráva ale je, že celozrnné pečivo je mnohem sytější než to bílé. Jinými slovy: nemusíte ho sníst tolik, abyste zahnali hlad. Může za to vláknina, kterou celozrnné výrobky obsahují a která rychleji navodí pocit sytosti.
Chcete si to ověřit sami na sobě, udělejte pokus – jeden den si na snídani dejte plátek celozrnného chleba a druhý den stejný plátek obyčejného pšeničného. Rozdíl v pocitu sytosti bude obrovský.

Mýtus č. 4: Pokud chci zhubnout, musím na pečivo zapomenout
Na první pohled to dává smysl. Pokud má pečivo – ať už běžné, nebo celozrnné – vysokou energetickou hodnotu, mohu ho vynechat, snížit tak kalorický příjem a hubnutí mi půjde samo. Že vám už něco podobného také napadlo? Tak pozor. Jde zase jen o mýtus.

Celozrnné pečivo je jedním z důležitých zdrojů takzvaných komplexních sacharidů. Pokud radikálně snížíte jejich příjem, dojde k úbytku svalové hmoty a vody vázané na svalový glykogen. Tuky vám však zůstanou. Váš metabolismus se navíc kvůli úbytku svalové hmoty zpomalí a začne do zásob ukládat daleko více tuku.
Chcete-li přesto konzumaci pečiva z jakéhokoliv důvodu omezit, nezapomeňte ho nahradit jiným zdrojem kvalitních komplexních sacharidů s vysokým podílem vlákniny. Mezi ty patří například rýže (ideálně basmati nebo jasmínová), brambory, bulgur nebo například cizrna.

Discover

Sponsor

Latest

Takto jste Chorvatsko ještě neviděli, podívejte se na unikátní záběry nejkrásnějších míst

Chorvatsko je skvělým místem pro dovolenou na pláži, ale pyšní se i mnoha unikátními architektonickými skvosty a místy se zajímavými příběhy. Některé...

Škoda zmodernizovala svůj bestseller Karoq. Vyzkoušeli jsme ho!

Vynovený Karoq s motorem o objemu 1,5 litru nás příjemně překvapil nízkou spotřebou, zvenčí je však změn minimum a zachovány zůstaly i...

Dvě kamarádky rozjeli mezi prvními cukrárna s koláči pro celiatiky. Jejich dobroty si zamilovali i lidé bez intolerancí

Jak byste se čtenářům představili?Voláme se Nina a Tímea, známe se už několik let. Poznali jsme se na cvičák na tréninku se...

Kateřina navrhuje boty, které obouvá i prezidentka: Její lodičky se staly ikonickými

Jak jste se dostali k navrhování bot? Bylo to rozhodnutí, opustit pracovní jistotu a skočit do neznáma náročné?Už od střední školy mě...

Pověrčivý Němec. Mistr světa obouvá stejné kopačky již 8 let

Již od roku 2014 nosí Toni Kroos stejnou značku fotbalové obuvi, Adipure 11Pro, ve které vybojoval mistrovskou trofej. 32letý...